Stuttgart. Značka Mercedes-Benz získala štyri z renomovaných ocenení AutomotiveINNOVATIONS Awards, medzi nimi aj hlavnú cenu „Najinovatívnejšia prémiová značka“. Značka s trojcípou hviezdou bola okrem toho ocenená ako „Najinovatívnejšia prémiová značka s akumulátorovým elektrickým pohonom“, aj ako „Najinovatívnejšia prémiová značka v oblasti rozhrania a konektivity“. Mercedes EQE okrem toho získal aj prvé miesto v kategórii „Najinovatívnejší model“. Ceny udelila renomovaná poradenská a audítorská spoločnosť PricewaterhouseCoopers (PwC) spolu s Prof. Dr. Stefanom Bratzelom a Centrom automobilového manažmentu (CAM).

Digital Automotive Talk ako súčasť Automotive Innovations Awards 2023, PwC Nemecko, zľava doprava: Markus Lanz (moderátor), Felix Kuhnert (PwC), Arnd Franz (predseda predstavenstva MAHLE Group), Prof. Dr. Claudia Kemfert (vedúca oddelenia energetiky, dopravy, životného prostredia na DIW Berlin a profesorka energetickej ekonomiky a energetickej politiky), Markus Schäfer (člen predstavenstva Mercedes-Benz Group AG, technologický riaditeľ, vývoj a nákup), Dr. Mathias Hüttenrauch (CEO CATL Europe), Prof. Dr. Stefan Bratzel (Centrum automobilového manažmentu)

Automotive Innovations Awards 2023, PwC Deutschland, v.l.n.r.: Moderatorin Anja Kohl, Markus Schäfer, Prof. Stefan Bratzel (Center of Automotive Management), Felix Kuhnert (PwC)

• Značka Mercedes-Benz bola ocenená ako „Najinovatívnejšia prémiová značka“
  • Plnoelektrický sedan pre podnikateľov EQE získal ocenenie AutomotiveINNOVATIONS Award ako „Najinovatívnejší model“
  • V rámci diskusie „Digital Automotive Talk“ sa Markus Schäfer vyjadril k budúcnosti mobility

„Víťaz série Mercedes-Benz je opäť najinovatívnejším výrobcom spomedzi prémiových značiek. V roku 2022 sa jednoznačne zameral na elektrický pohon s mnohými rekordmi v oblasti spotreby a dojazdu v príslušných segmentoch. Mercedes-Benz uvádza na trh akumulátorové elektrické vozidlá v stále väčšom počte segmentov. Popri modeli EQE sa v súčasnosti veľkou inovatívnosťou vyznačujú aj modely EQS SUV a EQA. Značka Mercedes-Benz v mnohých prípadoch určuje štandardy vzhľadom na dojazd, spotrebu a nabíjací výkon.“

Prof. Dr. Stefan Bratzel, riaditeľ Centra automobilového manažmentu (CAM)

„Získať naraz štyri ocenenia AutomotiveINNOVATIONS Awards je pre nás v spoločnosti Mercedes-Benz niečo výnimočné. Veľmi ma teší, že okrem titulu „Najinovatívnejšia prémiová značka“ sme získali aj ceny za elektrické pohony, za rozhranie a konektivitu v prémiovom segmente, ako aj za náš sedan pre podnikateľov EQE. To potvrdzuje, že pri realizácii nášho strategického piliera ‘Vedúca pozícia v oblasti elektrického pohonu a digitálnych zážitkov’ sme na správnej ceste. Veľká vďaka patrí všetkým, ktorí každý deň tvrdo pracujú na tom, aby sme aj viac ako 135 rokov po vzniku Benzovho patentovaného motorového vozidla dokázali s vizionárskou energiou a inovatívnymi nápadmi posúvať individuálnu mobilitu smerom dopredu.“

Markus Schäfer, člen predstavenstva spoločnosti Mercedes-Benz Group AG,

vedúci oddelenia technológií, vývoja a nákupu

Sedan EQE pre podnikateľov a technické inovácie

Mercedes EQE, ktorý bol vyznamenaný ako „Najinovatívnejší model“, je po luxusnom korábe EQS druhým modelom, ktorý je založený na elektrickej architektúre vozidiel vyššej triedy. Športový sedan pre podnikateľov ponúka všetky podstatné funkcie modelu EQS v kompaktnejšej podobe, napríklad hyperobrazovku MBUX, filter HEPA alebo riadenie zadnej nápravy. S dojazdom až 682 km (podľa WLTP) je model EQE vhodný nielen na každodenné používanie, ale aj na dlhé trasy.

Cestu k oceneniam vydláždili aj výsledky technologického vývoja, napríklad systém DRIVE PILOT. Americký štát Kalifornia nedávno certifikoval systém na vysokoautomatizované jazdenie na úrovni SAE 3 [1], zatiaľ čo podobné povolenia boli už udelené v Nevade a v Nemecku. Revolučným z hľadiska koncepcie ovládania a zobrazovania je aj infotainment MBUX (Mercedes-Benz User Experience). Najnovšia generácia je už dostupná alebo bude čoskoro dostupná vo viacerých nových konštrukčných radoch.

Využívaním ChatGPT chce výrobca vozidiel Mercedes-Benz dosiahnuť ďalšie zlepšenie hlasového ovládania systému hlasového asistenta MBUX. Beta fáza tohto systému bola v USA spustená až v júni. Ďalším príkladom inovatívnej sily značky Mercedes-Benz je štúdia športového vozidla Mercedes-Benz Vision One-Eleven. K jej najzaujímavejším technickým prvkom patrí mimoriadne výkonný a vysokoúčinný axiálny tokový motor od spoločnosti YASA a akumulátory s okrúhlymi článkami.

Spoločnosť PricewaterhouseCoopers spolu s Prof. Dr. Stefanom Bratzelom a Centrom automobilového manažmentu (CAM) udeľujú už od roku 2012 cenu AutomotiveINNOVATIONS Award tým najinovatívnejším výrobcom automobilov a ich subdodávateľom. Podkladom pri rozhodovaní o udelení ocenenia je štúdia založená na databáze inovácií CAM v meste Bergisch Gladbach. Technologické inovácie vozidiel vyrábaných globálnymi automobilovými koncernmi sa každý rok systematicky skúmajú a vyhodnocujú podľa kvantitatívnych a kvalitatívnych kritérií.

Od roku 2020 sa pred udeľovaním cien koná diskusia „Digital Automotive Talk“. Na tohtoročné otázky moderátora Markusa Lanza o budúcnosti mobility odpovedal okrem iných aj technický riaditeľ spoločnosti Mercedes-Benz Markus Schäfer. Diskutovalo sa o trendoch, ktoré sa týkajú elektrifikácie, autonómneho jazdenia, sieťových technológií a zvýšeného dôrazu na trvalú udržateľnosť. Všetci účastníci diskusie sa zhodli na jednom: počas nasledujúcich 10 rokov budeme svedkami väčších zmien ako za posledných 100 rokov.

[1] Automatizovaná jazdná funkcia prevezme niektoré jazdné úlohy. Vodič je však naďalej potrebný. Ako ho vozidlo vyzve, aby zasiahol, vodič musí byť vždy pripravený prevziať kontrolu nad vozidlom.